Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, February 28, 2010

Min man hittar ett gammalt recept

Det har varit en lyckad matvecka. Tack vare Lina har lägstanivån varit hög, och fredagens prosciuttolindade kycklingfilé med balsamicosky på tagliatelle- och ruccolabädd tyckte jag riktigt bra om. Senare på kvällen började min man bläddra bland sina gamla gulnade receptpapper. Och han vaskade fram det här lilla guldkornet: indonesisk gryta på Gerdas vis. Han ringde sin mamma och frågade om hon brukar göra rätten annorlunda nu, men hon gör den alls längre. Ganska enkel, hyfsat billig och omtyckt blev den i alla fall. Vi åt grytan med ris (fotot är från dagens lunch när vi åt resterna med potatis till) och vi skippade alla de föreslagna tillbehören som var ättiksgurka, skivade bananer, hårdkokta ägg och riven kokos.

Indonesisk gryta på Gerdas vis

600-800 g skinkschnitzel
olja
2 gula lökar, finhackade
champinjoner (fast vi glömde köpa och tog torkade trattkantareller i stället)
4-5 dl buljong
3 msk soja
1 grön + 1 röd paprika
1 burk bambuskott
1 burk böngroddar
salt, peppar, ingefära, sambal oelek
25 skållade mandlar
2 dl grädde

Strimla köttet och fräs det i omgångar i olja. Tag upp köttet och fräs löken och den skivade svampen. Lägg tillbaka köttet i grytan, och blanda med 3,5 dl buljong och sojan. Sätt lock på och låt rätten småputtra 45-60 minuter på svag värme. Strimla paprikor och bambuskott, fräs dem ev innan de rörs ner i grytan. Sjud ett par minuter. Häll i grädden. Rör väl och tillsätt böngroddar och mandlar. Smaka av med salt (försiktigt!), peppar, ingefära och en dryg tesked sambal oelek (till att börja med).

Tuesday, February 16, 2010

Semmeldagen

"Mamma, idag fick vi bara en bulle med lite grädde i som mellanmål", sa min dotter efter dagis.

Linas matkasse och Johannas fina fisk

Det har varit lite tyst om mej den senaste tiden. Jobb och familj har tagit all tid. Och sen har jag deckat på soffan. Visst har jag lagat mat, men jag har inte skrivit om den. Förra veckan provade vi Linas matkasse - och blev positivt överraskade. Jag befarade att det skulle vara tråkigt att veta precis vad man ska äta en hel vecka framöver, men faktiskt så blev det spännande när nån annan skötte planeringen. Maten var både god och kändes nyttig; dessutom var portionerna väl tilltagna så jag och min man fick matlådor med till jobbet flera dagar. På måndag får vi nästa kasse.

Igår lagade jag en riktigt bra fiskrätt. Receptet kom från Johanna Westmans Nya första kokboken, och hon har i sin tur snott receptet från Jamie Oliver. (Fotot ovan är ur Johannas bok.) Såhär:

Fisk med bacon och gröna bönor, 4 port

1 pkt haricot verts, frysta
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
lite svartpeppar
500 g fiskfiléer av vit fisk
0,5 pkt bacon
0,5 dl solrosfrön
2 ekologiska citroner

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg bönorna i en ugnsfast form, blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg fisken ovanpå (tinad, om den varit fryst). Strimla baconet och fördela bacon och solrosfrön över fisken. Dela citronerna och lägg dem också i formen. Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen.

Ta bort folien efter 5 minuter, låt fisken stå kvar i ugnen 10 minuter till. Kolla med en gaffel om fisken är klar. (Eller, om du har en digital termometer sätter du den i fisken och tar ut formen när fisken har nått 52 grader.)

Servera med potatis. Pressa citronen över fisken, men var försiktig eftersom citronsaften är het!

I morgon blir det grön ärtsoppa med pepparrot. Och havre- och chokladöverbakade aprikoser till efterrätt, tror jag.