Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, January 21, 2010

Päronefterrätt som bara jag gillar

Här är en liten efterrätt som bara jag gillar. Anjou-päronhalvor med mandelmassa på och solroskärnor över. Tio minuter i 225 grader. Glass till. (Tipset kom från en päronbroschyr.) Jag påminns om de konserverade päronen som mamma la en After Eight på och satte i ugnen. De smakar gott i min mun.

I morgon ska jag med ett tidigt tåg. Jag ska på en utbildning i Stockholm över dagen, sen ska vi fira dottern som fyller tre idag.

Sunday, January 17, 2010

Att inte tåla lagrad mat

Igår misslyckades jag rejält med mitt livs första bearnaisesås. "Det smakar smält smör med äggklumpar", sa min 5-åring, och han hade så rätt, så äckligt rätt. Men vi har lagat en massa lyckad mat den gångna veckan så varför skriver jag om mitt taskiga såssjuderi? Operationen har förresten gått bra, men han börjar bli rastlös, min son. Och han måste vara hemma från dagis ytterligare två veckor.

Jag filar på ett föredrag om histaminintolerans som jag ska hålla om nån vecka. Histaminintolerans är ingen allergi, men symptomen kan likna de allergiska, med allt från nysningar till magproblem, hudbesvär, huvudvärk eller hjärtklappning. Histamin och andra biogena aminer bildas när proteiner bryts ner, till exempel i livsmedel som lagras eller får jäsa. För en matnörd skulle jag kanske förklara det så att histaminrik mat ofta sammanfaller med mat som är rik på umami...

Wednesday, January 06, 2010

Riktigt smaskiga hallon- och chokladscones

Igår fick barnen bläddra i mina kokböcker och välja nåt. I "Leilas guldkant på vardagen" hittade de dessa scones som blev grymt lyckade. Men våra scones blev inte lika fina som Leilas. I stället för att stansa ut rundlar gjorde vi två stora platta kakor som vi delade efter bakningen. Och vi hade inte tillräckligt med choklad så vi fyllde på med smarties; det fungerade utmärkt. Blåbär och vit choklad hade nog också blivit gott, eller kanske citronskal och sega bitar av vaniljfudge.

Leilas engelska chokladscones med hallon, 8 bitar

8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk fin choklad, 70%
150 g frysta hallon

uppvispat ägg och råsocker till pensling

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Dela smöret i bitar och nyp in det i mjölblandningen. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda alltsammans försiktigt, hallonen ska helst inte gå sönder för mycket.

Tryck ut hälften av degen på en plåt med bakplåtspapper. Den ska vara 2-3 cm tjock. Gör en "kaka" till av resten av degen. Pensla med ägg och strö över socker. Grädda i cirka 10 minuter eller tills sconesen ser lagom gyllenbruna ut.

Och i morgon är det dags att jobba igen. Två dagar.

Sunday, January 03, 2010

En liten dessert

Den här lilla avokado- och chokladdesserten blev godare än jag trodde. Speciellt det gröna gojset gillade jag, det är sött och syrligt på samma gång (liksom min mans lingondressing till carpaccio, fast det är ju en helt annan rätt).