Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, July 29, 2008

Så varför krångla till det

I går bjöd jag på ma po do fu för tredje gången. Den här gången med ris och wokad choi sum (kinesisk bladgrönsak) i ostronsås, och det var gott.

Och på Möllevångstorget köpte jag baklava också; det hör liksom till när man ändå är där. Så till efterrätt blev det baklava och vattenmelon. När vi var på Mötesplats Österlen vill jag minnas att jag fick vattenmelon med en svagt lakritssmakande kryddblandning som (jag tror) var rostade fänkålsfrön, lite kardemumma, peppar och flagsalt som var ihopmortlat. Och det blev väl läskande en varm kväll som igår. Men varför krångla till vattenmelon när den är så god som den är, det är liksom piffigt i onödan.

Sunday, July 27, 2008

Utflyktsmuffins

Det är varmt! Jag vill bara sitta på balkongen och äta melon. Vi ska ta en cykeltur lite senare, när det blivit svalare. Till havet kanske? (Eller, om jag känner oss rätt, cyklar vi bara runt en sväng i Lund och tittar och sen hamnar vi på en lekplats. Varför skrev jag det där om havet när vi faktiskt aldrig cyklar dit?)

I morse bakade jag svärmors matmuffins. Jag tycker att de blir mycket bättre än andra jag testat. Ofta är matmuffins kompakta och smakar en aning ägg; jag gillar inte det så mycket. Dessa är gjorda på scones- och muffinsmix och förutom att de går snabbt att baka så har de en trevlig konsistens. Tycker jag. Man ska inte snåla med fyllningen heller - det ska var mer ost och mer bacon i än vad det är i mina muffins på fotot!

Matmuffins med getost och tomat, minst 12 st

ett paket färdig scones- och pizzamix
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk salt
200 g getost (den mjuka varianten på rulle)
1 gul lök
en ask körsbärstomater
ett paket bacon
lite olivolja att smörja formen och pensla med
färsk rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör i ordning degen enligt förpackningen. Smörj en muffinsplåt (för 12 muffins) med lite olivolja. Fyll formarna till hälften med deg. Tryck ner bitar av osten i smeten. Skiva löken tunt och dela tomaterna, fördela lök och tomat på muffinsen. Strimla baconet och tryck fast det också ovanpå. Formarna ska vara välfyllda! Pensla med olivolja och lägg en rosmarinkvist på varje. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter. (Funkar bra att frysa.)

Thursday, July 24, 2008

Bara bär i Småland

Årets sista jordgubbar kanske, med lemon curd-grädde och müsli.

Dotterns favoritställe: i mormor och morfars vinbärsbuske.

Det påstås att det är ett dåligt blåbärsår, men jag har aldrig sett så mycket blåbär i den lilla skogsdungen bakom mina föräldrars hus. (Dottern visar lyckligt blåbärstungan.)

Och hallon - det enda goda som stormen bidragit till. Gudrun-hyggena är överfulla med fina hallon.

Sonen visar sina nyplockade.

Sussies hemlagade ostkaka. Både jag och min pappa är totalfrälsta. Missa inte om du har vägen förbi Flattinge...

Monday, July 21, 2008

Ma po do fu


Det här var en stor matupplevelse. Hur kan jag ha missat något så underbart? Ma po do fu är Sichuankökets kända tofurätt, uppkallad efter sin koppärriga skaperska. Brorsan och jag förenklade receptet från "Land of plenty" av Fuchsia Dunlop. (Lisa hade en annan fin variant häromdagen.)

Ma po-såsen gör hela rätten. De fermenterade bönorna ger umamimustighet och rundar av sichuanpepparn som snarast är som att svälja ett tomtebloss. Fast på ett trevligt sätt. Man (= jag) vill äta den här rätten om och om igen. Jag måste åka till Möllevångstorget igen. Nu.

Ma po do fu, 3 port

250 g nötfärs
0,5 dl rapsolja
4 msk ma po-sås (chilibönsås)
2 purjolökar, strimlade
500 g tofu, skuren i kuber
2 dl vatten
lite maizenaredning
lite ljus soja
ev o,5 tsk rostad och mortlad sichuanpeppar

Fräs nötfärsen i oljan. Tillsätt ma po-såsen och fräs en minut till. Rör försiktigt ner purjon, tofu-tärningarna och vattnet. Låt koka 5 minuter. Red med maizena. Smaka av med soja och strö över sichuanpeppar om du vill ha mer smak.

Sunday, July 20, 2008

Veckans bröder

Både min bror och min mans bror har varit här med sina barn under veckan som gått. Vi har handlat och lagat massor av mat. Våra bröder är tacksamma gäster; båda gillar att äta.

Dagens brunch var majsplättar med salamisegel.

Wednesday, July 16, 2008

Mormors rabarbersmulpaj

Under mitt nyfyndade kakhus från Åhléns ligger mormors rabarbersmulpaj och väntar. Man ska äta den med mängder av vaniljvisp.

Mormors rabarbersmulpaj

500 g rabarber
1 dl socker
1-2 tsk kanel
1 msk potatismjöl

smuldeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smuldegen. Blanda socker, kanel och potatismjöl och varva blandningen med rabarber i formen. Smula över degen. Grädda tills degen får vacker färg, ca 30 minuter.

Saturday, July 12, 2008

Grillad fläskfilé på Annettes vis


När jag läste receptet hos Annette kände jag att detta kunde vara något för mej. Men det gick rent åt helsicke när jag provade det första gången på grund av en mängd olyckliga omständigheter. Ikväll grillade vi på innergården och det blev riktigt gott. Barnen åt upp valnötsbrödet och spetten med små tomater, oliver och mozzarella medan köttet blev klart. Maken grillade det perfekt (snudd på rosa), annars kan ju fläskfilé bli ganska torrt och trist. Kryddningen med dijonsenap, nykrossade fänkåls- och korianderfrön var lysande. Och att grilla på riktig grill (nåja, en halvtaskig engångsgrill, men i alla fall med träkol!) är ju nåt religiöst i sej en sommarkväll.

Hos Annette fanns inga måttangivelser och det spelar inte heller så stor roll hur mycket senap och kryddor man tar så länge man inte tar för lite. Såhär gjorde jag idag: Jag delade fläskfilén på längden för att den skulle grillas fortare. Sen smorde jag in de två bitarna i cirka 3 matskedar dijonsenap. Jag mortlade ungefär 2 msk hel fänkål, 1 msk hel anis, 3 msk korianderfrön med några svartpepparkorn och fördelade kryddorna på filébitarna. Eller kanske tog jag lite mindre mängd av kryddorna, skitsamma. Köttet fick ligga i kylen i någon timma innan vi grillade. Heja Annette!

Friday, July 11, 2008

Grym müsli med kokos och cashew

Jag gillar att göra müsli, kanske för att det skrytluktar så gott i trapphuset. Som om man bakar nåt komplicerat, fast det knappast finns nåt enklare än att rosta müsli.

Den här kokosdoftande varianten kommer från "Matsafari - en kokbok från en resa i östra Afrika". Tänk om någon gav mej ett sådant erbjudande: "Här får du pengar för att äta dej genom ett valfritt land och sedan skriva en kokbok om din resa." Jag skulle nog välja Indien för att jag tror att jag gillar indisk mat och för att jag aldrig vande mej vid det konstiga landet de tre veckor jag var där i mitten på 90-talet. Indien skulle få en andra chans liksom.

Den här müslin är inspirerad från en resa till Zanzibar. Och både jag och mina barn tycker att den är grymt god.

Nästan ekologisk müsli från Zanzibar Coffee House

250 g ekologiska havregryn
100 g ekologiska cashewnötter (orostade, osaltade)
3 dl mjölkpulver
1 dl ekologiska kokosflingor
0,5 dl honung
1 dl rapsolja
100 g ekologiska russin

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alltsammans utom russinen på en plåt. Rosta i ugnen en kvart. Rör eventuellt om ett par gånger för annars bränns det lätt. Blanda i russinen och låt det hela svalna. Lägg müslin i en burk med tättslutande lock.

Wednesday, July 09, 2008

En vanlig onsdagkväll i juli

Vi åt parmesanpanerade fiskpinnar, kokt potatis, sugarsnaps och hoisinsås på balkongen. Det låter knäppt men var inte dumt alls. Sen cyklade vi till lekplatsen i Stadsparken och i ett svagt ögonblick lovade jag att vi skulle göra milkshake när vi kom hem. Väl hemma hade vi nästan ingen glass så jag gjorde en milkshake som mer liknade en smoothie. Jag vet, jag vet, det har gått inflation i smoothie-recept, men den här mangovarianten blev faktiskt något alldeles extra som passar när det är varmt ute. Ungefär såhär: Mixa 2 dl A-fil, ett paket frusen mango (250 g?) och tre rejäla skedar vaniljglass. Späd med vatten (2-3 dl) tills det hela har lagom tjocklek att dricka genom sugrör. Fördela i fyra glas. Njut.

Monday, July 07, 2008

Hemma!

Vi kom hem nu ikväll och när jag sitter stilla vid datorn märker jag att min kropp fortfarande gungar i takt med X2000 - det är nästan läskigt.

Jag ska inte berätta om alla tågturer vi gjort de senaste två veckorna, men kortfattat har vi träffat släkt. Min bror har gift sej och sen har vi varit hos min mans föräldrar och syskon. Mest har vi varit hos svärföräldrarna och ätit svärmors fantastiska mat som strömminglådor, dillkött, kyckling- och spenatfyllda crèpes osv. (Hon säger att hon har dåligt smaksinne. Om det stämmer har hon i alla fall en väldig känsla för kryddning.)

På bild: min svägerska Evas kyckling - en sommarfavorit. Jag gillar att det är mycket parmensan och vitlök i rätten. Och bacon, kyckling och avokado.