Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, November 30, 2006

Malins lins- och jordärtskockssoppa

Ett par förfrågningar om receptet dök upp. Nu var det en vecka sen Malin och jag lagade soppan och jag skriver ner lite ungefärligt hur hon gjorde. (Här finns utrymme för variation!) Stek lök och vitlök, häll på krossade tomater och buljong. Jag hade fått tag på fina ekologiska jordärtskockor och röda linser på Fram (favoritaffär på Nordenskiöldsg 18, Göteborg) som vi lät koka i buljongen cirka 20 minuter. Mixa alltsammans med stavmixer och smaksätt med örtkryddor, sambal oelek, grekisk yoghurt, salt och peppar. Värm upp igen, om det behövs. Så enkelt är det.

Saturday, November 25, 2006

Kvällarna med Malin

Hela veckan har jag tillbringat i Göteborg; jag läser en fempoängare om diabetes och mat. Jag hade tänkt mej att jag skulle hinna äta på nya restauranger, gå i spännande mat- och julklappsaffärer, men i stället har jag varit helt slut och sliten trots att jag inte behövt hämta på dagis och ta hand om någon annan än mej själv. Det gör ont i ryggen och jag får sammandragningar när jag går. Jag har bott hos min brors sambo Malin (bror är i Indien) som är 10 dagar mer gravid än jag och hon ser oförskämt pigg ut och kan röra sej nästan som vanligt. Nåväl, jag får väl inse att jag behöver ta det lite lugnare helt enkelt.

Varje kväll har Malin och jag lagat mat tillsammans, svart bläckfiskpasta med saffransräkor och spenat, koreansk surkålsgryta med tofu och ris, grekiska färsbiffar med rostade rotfrukter och äppeltzatziki, och i torsdags åt vi Malins underbara lins- och jordärtskockssoppa (på bilden) med pumpafrön och lökbaguette från det lilla franska bageriet alldeles i närheten. Så det blev en god vecka ändå, trots att det inte blev som jag förväntat. Kursen verkar också bra, men som det brukar vara med intressanta ämnen - när man fördjupar sej väcker det nästan fler frågor än man får svar.

Tuesday, November 14, 2006

Grönkålssoppa



Jag har hopp om våren, om nässelplockning och framtida nässelkok (som luktar unken gummistövel, fast gott...). Nu är det ju inte nässelsoppa utan soppa på en av de vintrigaste grönsakerna - grönkålen - jag lagat, men det är nog så gott! Jag använde fryst grönkål, men ser fram emot den färska.

Psst, för den som vill briljera i näringssammanhang så är "grönkål" nästan alltid ett bra svar på frågan om grönsaker som ligger i vitamin- och mineraltoppen. Grönkålen är en god källa till karoten, vitamin E, kalcium, kalium, magnesium och selen och, som om inte det skulle räcka, innehåller den också lite c-vitamin och järn.

Jennys grönkålssoppa, 4 port

2 stånd färsk grönkål eller 200 g fryst
1 gul lök, finhackad
2 msk smör- & rapsolja
2 msk mjöl
1 liter vatten
2 msk kycklingfond
2 dl mjölk
ev maizenamjöl
salt och nymald svartpeppar
riven muskot
drygt 1 krm sambal oelek

Tillbehör: ägghalvor och räkor (mina räkor har sjunkit på fotot)

Skölj och grovhacka kålen om du använder färsk grönkål. Fräs lök och grönkål i smör- & rapsolja, pudra över mjölet och rör om. Häll på vatten och fond och låt koka i ungefär en kvart. Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Red eventuellt med lite maizena. Tillsätt mjölken och smaksätt med salt, peppar, muskot och sambal.

Sunday, November 12, 2006

Läsa kokbok

När fantasin ätit sig mätt på fantasier
växer hungern efter verkligt.
Nu smakar stenhårt bröd igen.
Nu duger nästan stenar.

(Näringslära av Werner Aspenström)

Saturday, November 04, 2006

Baka mandelkaka


Jag köpte Anna och Fanny Bergenströms nya kokbok Under valnötsträdet - goda idéer från vårt kök nyligen. Den är tjock och fotona är otroligt lockande. Man vill inte bara äta maten, man vill flytta till ett medelhavsland också när man läser den. Och köpa ny keramik. Nåväl, recepten gjorde mej faktiskt en smula besviken. Jag tycker att jag har sett eller läst allt förut. Dessutom har jag en känsla av att Anna till och med snott en del recept från sej själv, dvs från tidigare kokböcker.

Jag gillar mandel, blåbär och citron och Annas recept på mandelmuffins med blåbär lät gott. En deprimerande kväll förra veckan, när sonen var sjuk och ingen av oss hade sovit på flera nätter, bestämde jag mej för att baka. Bakning kan vara lite avstressande, tycker jag. Kakorna blev ursmaskiga och det enda jag ska ändra på till nästa gång är att jag ska lägga till finriven bittermandel (inom parantes i receptet nedan).

Mjuka mandelkakor med blåbär, 10 st

lite smör till bakformarna (muffinsbleck)
150 g smör
skalet från 3-4 ekologiska små citroner
100 g mandel
(ev 3 finrivna bittermandlar)
2 dl rågade dl siktat florsocker
2 medelstora ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl blåbär, gärna frysta

Smörj formarna med lite smör. Smält smöret till smeten varsamt och ställ åt sidan. Tvätta citronerna noga i varmt vatten, torka torra och riv sedan skalet på fint rivjärn. Värm ugnen till 190 grader.

Skålla och skala mandeln. Mixa (eller mal i mandelkvarn). Blanda ner florsocker och citronskal och sedan ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och till sist det smälta smöret. Rör ihop smeten och fördela i formarna. Lägg blåbär överst på varje kaka.

Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (25 minuter blev lagom i min ugn, följ kakornas färg!) Låt svalna lite och stjälp sedan upp.

Wednesday, November 01, 2006

Kärlek x sex

Maken och jag firar sex år idag. Vi firar att vi hade vår första dejt, på Café Japan i Göteborg. Maken pratade oavbrutet; jag var tyst och mätt, men rökte för mycket och drack mer rödvin än jag borde ha gjort. När jag skulle hem med spårvagnen pussade han mej på pannan. Är det den kyska pussen vi firar idag kanske? Eller att jag får mer sagt nu? Eller helt enkelt, förstås, att det blev vi två (trots den alltför kyska pussen och att maken inte fick så många ord ur mej)? Sonen är sjuk, därför blir vårt firande idag inte så extravagant. Vi säger fina grejer till varandra bara och jag har fått en blomma.

Förra torsdagen kände jag mej också, ja, nästan älskad... Det var avslutning på matlagningskursen och jag fick tre presenter, en chokladkartong, en kokbok med chokladrecept och en hemmagjord ljuslykta. Jag blev rörd över deltagarnas omtanke. Maten var lite festligare än vardagsmat eftersom det var sista gången. Vi åt hommos med dippgrönsaker, laxgryta med olika tillbehör (räkor, gremolata, riven parmesan och krutonger), vildris, spenat- och bönsallad och efteråt: gino. Jag gillar gino (faktiskt helt ok på frysta jordgubbar, tro det eller ej).

Nu ska jag säga några fler snällheter till min man. Det är han värd.